влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Шість медичних закладів відремонтовано у Харкові завдяки кредитам ЄІБ

 

 

22 травня 2019 року у Харкові відкрили шість медичних закладів після масштабної реконструкції та модернізації, які стали можливими завдяки довгостроковим кредитам з низькими відсотками від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), банку Європейського Союзу. На офіційній церемонії в Харкові повідомили, що ЄІБ інвестував 53,8 млн гривень у ці шість субпроектів у межах Надзвичайної кредитної програми для відновлення України (НКПВУ). Кожен проект також містить внесок з бюджету Харківської області у розмірі не менше 20% від загальної вартості робіт.

«Надзвичайна кредитна програма для відновлення України була розроблена спеціально для того, щоб допомогти жителям Східної України, включно з тисячами ВПО, вирішувати складні проблеми, з якими вони стикаються внаслідок збройного конфлікту. Ця програма на суму 200 млн євро є частиною нашого загального кредитного портфеля для Україні у розмірі 5,8 млрд євро. Вона має на меті покращити рівень життя людей, а саме умови проживання, охорону здоров’я та освіту. І це переконливий доказ того, що Україна, як пріоритетний партнер ЄС, може отримати велику користь від підтримки та фінансування ЄС. Ми раді надати допомогу там, де вона найбільше потрібна, і що це покращить життя звичайних громадян», − сказав Жан-Ерік де Загонголова Представництва ЄІБ в Україні.

Ремонт у шести лікарнях тривав упродовж 2018−2019 років і передбачав капітальний ремонт будівель лікарень, включаючи заміну даху, вікон, систем опалення, освітлення, водопостачання та електромережі. Ось перелік цих шести субпроектів:

  1. Поліклінічне відділення Харківської обласної клінічної лікарні – Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф: внутрішній ремонт, реконструкція даху

Протягом 2018-2019 років у поліклініці ОКЛ були відремонтовані 1, 2 та 3 поверхи: виконано внутрішнє оздоблення, замінено каналізацію та сантехніку, системи електроживлення та освітлення, влаштовано ощадливу систему опалення. Крім того, відремонтовано покрівлю будівлі.

«До цієї події ми йшли дуже довго. Ми визначили гуманітарну сферу головним пріоритетом розвитку Харківщини і взяли на себе зобов’язання привести до ладу заклади медичної сфери області – і виконуємо свої обіцянки», — сказала під час відкриття відремонтованого відділення Юлія Світлична.

«Відсьогодні 170 тис. людей, які щороку звертаються за консультаціями до поліклініки, будуть лікуватися в нормальних умовах. На черзі — стаціонарні відділення, які також відповідатимуть європейським стандартам, яких ми прагнемо», – сказала Юлія Світлична.

Голова ХОДА подякувала міжнародним партерам за допомогу в реалізації таких соціально важливих проектів та зазначила, що наразі тривають ремонти в хірургічному, офтальмологічному та кардіологічному відділеннях ОКЛ.

«Ми використовуємо всі можливості, які є сьогодні у світі. Робимо, щоб наш регіон ставав кращим, сильнішим і розвивався. Тому сьогодні з нами — наші європейські партнери, які вже реалізували низку проектів на Харківщині і з якими ми вже домовилися про можливі напрямки подальшої співпраці. Ми ефективно використовуємо кошти міжнародних організацій, маємо довіру партнерів, тому працюватимемо і надалі», — підкреслила керівник області.

Наступні 5 об’єктів, відкритті після ремонту завдяки кредиту Європейського Інвестиційного банку:

2. Харківський обласний клінічний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення: внутрішній ремонт фасаду та приміщень

3. Харківський обласний клінічний перинатальний центр: капітальний ремонт фасаду та приміщень

4. Харківська обласна клінічна травматологічна лікарня: капітальний ремонт відділення анестезіології та інтенсивної терапії, відділення фізіотерапії

5. Харківська обласна дитяча клінічна лікарня: термоізоляція фасаду будівлі

6. Харківська обласна дитяча клінічна лікарня №1: капітальний ремонт комплексу будівель

Загалом у Харкові впроваджуються 13 субпроектів з ремонту 10 медичних установ у межах НКПВУ. Внесок ЄІБ у ці проекти становить майже 140,6 млн гривень. До кінця 2019 року завершать наступні 7 субпроектів у п’яти лікарнях:

  1. Харківська обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня: (1) капітальний ремонт відділень, заміна даху та вікон
  2. Харківська обласна клінічна інфекційна лікарня: (2) капітальний ремонт відділень, заміна даху та вікон
  3. Харківський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер №7: (3) капітальний ремонт приміщень
  4. Харківський обласний центр профілактики і боротьби зі СНІДом: (4) капітальний ремонт фасаду та приміщень
  5. Харківська обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф: (5) капітальний ремонт офтальмологічного відділення, навчально-діагностичного корпусу, приміщення медичного корпусу; (6) капітальний ремонт корпусу хірургічного відділення; (7) капітальний ремонт приміщень медичного блоку.

Станом на лютий 2019 р. у Харківській області зареєстровано 131 000 внутрішньо переміщених осіб з Луганської та Донецької областей, що створює значне навантаження на школи, лікарні та інші об’єкти інфраструктури. У цьому контексті, на звернення українського уряду, ЄІБ успішно фінансує відновлення критичної інфраструктури в постраждалих районах, а також забезпечення гідних умов життя для переміщених осіб і громад, що їх приймають.

«Оновлення цих медичних закладів означає не тільки кращі умови праці для сотень лікарів та інших працівників клінік і лікарень у Харкові, але й тисячі задоволених пацієнтів, у тому числі дітей, вагітних жінок і внутрішньо переміщених осіб. Деякі будівлі, які не ремонтувалися десятиліттями, тепер мають нові системи опалення, вентиляції, водопостачання й каналізації, а також нові вікна. Це результат напруженої роботи та ефективної співпраці між ЄС і державними партнерами на всіх рівнях. Але охорона здоров’я – то не лише ремонт лікарень: ЄС також підтримує поточну реформу медичної галузі в країні, що покращить охорону здоров’я для всіх громадян України», − наголосила д-р Анніка Вайдеманн, заступниця голови Представництва ЄС в Україні.

Надзвичайну кредитну програму для відновлення України на 2015−2021 роки розробив Європейський інвестиційний банк разом з Європейським Союзом та урядом України. НКПВУ забезпечує 200 млн євро у вигляді багатосекторних рамкових кредитів на відновлення шкіл, лікарень, гуртожитків, соціальних центрів, інфраструктури та покращення умов життя внутрішньо переміщених осіб. Програма охоплює п’ять східних областей України: підконтрольні українському уряду території Донецької та Луганської областей і прилеглі Харківську, Дніпропетровську й Запорізьку області.

НКПВУ виконує Міністерство регіонального розвитку, будівництва, житлово-комунального господарства України. Програма розвитку ООН (ПРООН) допомагає контролювати виконання програми.

«Сьогодні ми отримуємо переваги від стратегічного партнерства між центральними та обласними органами влади в Україні, ЄІБ і ПРООН», − зазначила Постійна представниця ПРООН Дафіна Ґерчева. «Наші колективні зусилля сприяли підвищенню якості медичної допомоги для мешканців Харківської області та внутрішньо переміщених осіб зі сходу України».

Станом на травень 2019 року в межах ERP затверджено 281 субпроект вартістю 85 мільйонів євро. Сьогодні ЄІБ разом з Міністерством перевіряє чергову партію поданих 324 субпроектів.

Довідкова інформація: Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) є банком Європейського Союзу. Це довгострокова кредитна інституція ЄС і єдиний банк, що належить державам-членам ЄС та представляє їхні інтереси. ЄІБ працює в Україні з 2007 року. Станом на квітень 2019 року портфель кредитів від ЄІБ для України становив 5,8 мільярдів євро на проекти з енергетики, транспорту, довкілля, підтримки місцевого самоврядування та приватного сектору.

Програма розвитку ООН (ПРООН) – це агентство Організації Об’єднаних Націй, що спеціалізується на питаннях розвитку. Працює в Україні з 1993 року. Серед іншого ПРООН допомагає у відновленні критично важливої соціальної та економічної інфраструктури, у підвищенні ефективності роботи місцевих органів влади у Східній Україні, а також у створенні робочих місць і стимулюванні підприємництва серед ВПО і громад, що їх приймають; сприяє миру і примиренню.

Вы можете оставить комментарий, или Трекбэк с вашего сайта.

Оставить комментарий