влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

ПРЕДСТАВНИКИ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ НАВЧАЛИСЯ НА ДВОДЕННОМУ ТРЕНІНГУ ПО ІНСТРУМЕНТАХ УЧАСТІ

 

 

Інструменти участі дають можливість мешканцям впливати на ухвалення рішень у своїх громадах. Мешканці громад, як правило, не звикли до активної участі у формуванні місцевої політики. Переважно через необізнаність зі своїми правами та можливостями такого впливу.

Представники з Хмельниччини взяли участь у заході Вишемірський Ігор, Коваль Людмила, Бігняк Катерина та Жеведь Іван.

 «Захід дуже цікавий! Ми дізналися про хороші приклади бюджету участі, діяльності молодіжних рад. Всі учасники зустрічі ставили багато питань. Наша громада на етапі створення молодіжної ради. Яскраві практики є прикладом подальшої роботи. Чат-боти цікавий інструмент комунікації. Тому обов’язково будемо впроваджувати», – наголошує Вишемірський Ігор, головний спеціаліст загального відділу Староушицької селищної ради.

 «Інструменти участі це те, що дозволяє жителям громади впливати на владу, а владі чути потреби громади та реалізовувати  цікаві ідеї для розвитку. І дуже добре, щоб самі жителі більше знали про них та вміло ними користувалися. Щиро дякую Ользі Мороз та «Освітньо-аналітичному центру розвитку громад» за надану мені можливість брати участь у дводенному тренінгу, який дав нові знання, нових друзів, дозволив мені узагальнити ті знання, які я мала про інструменти участі та взагалі змінив уявлення про них.  Навчання було цікавим, змістовним і  ефективним. Адже наша громада новостворена і всі питання, які порушувались на тренінгу для нас  є важливими та актуальними (громадський бюджет, електронні петиції, місцеві збори громадські слухання, громадські ради, молодіжні ради тощо). Нам потрібно створити й  молодіжну раду для активізації молоді та запровадити громадський бюджет, і електронні петиції для реалізації ідей наших жителів», – ділиться Коваль Людмила, начальник відділу надання соціальних послуг Віньковецької селищної ради, – Перше, що я, як депутатка, зроблю, це поділюсь з іншими депутатами нашої громади  отриманими знаннями. Впевнена, що нам спільно активізувати громаду для  прийняття рішень та реалізації цікавих  ідей. Ми станемо успішними, цікавими для інших».

За словами Ольги Мороз, координаторки проєкту «Центр розвитку громадської активності» в Хмельницькій області, важливо вміти ефективно користуватися своїми правами: вивчати законодавство, відвідувати громадські слухання і публічні консультації, подавати електронні петиції та звернення, інформувати, навчати проєктам та  залучати інших мешканців до прийняття рішень на місцях. «Також важливим моментом є: проведення адвокаційної кампанії від органу місцевого самоврядування. Розповідати мешканцям про результати використання «інструментів участі» та наголошувати про наслідки неучасті громад», – прокоментувала координатора.

«На тренінгу я дізнався про такі нові механізми як чат-боти. Це дає можливість залучити більшість  громади до прийняття рішень. Також цікаво було дізнатись про шкільний громадський бюджет, що надає можливість активізувати школярів та можливість. Також я дізнався про нові аспекти роботи громадської ради», – зазначає Жеведь Іван, голова Громадської організації  «Громадська ініціатива дій (Гід)».

У кінцівці тренінгу учасники отримали сертифікати, які підтверджують їхню участь в заході. Зазначимо, що в заході взяли участь громадські активісти та працівники органів місцевого самоврядування з Хмельницької, Тернопільської, Львівської, Рівненської, Чернівецької та Івано-Франківської областей.

 «Я з колегами уже 3 роки працюю над розвитком Городоцької громади. Деякі інструменти участі та  впливу громадян у нас уже працюють: громадські слухання та електронні петиції. А ось Бюджет участі цього року ми стартуємо вперше. Тому це питання було дуже актуальним. Корисною була інформація  Мар’яни Зварич  та Марії Іщенко: інформація про платформи, положення та цікаві кейси. Також цікаво було почути інших учасників. Питання чат-ботів, про які розповіла Маргарита Христюк обов’язково будемо вивчати з колегами з Городоцької міської ради – гарний і сучасний спосіб швидкої комунікації», – розповідає Бігняк Катерина, депутат міської ради Городоцької ОТГ, – Тренінг був наповнений лише актуальною інформацією. Цінними були кейси Василя Томчишина. І молодіжні ради та інші дорадчі органи   сьогодні актуальні для нашої громади – дякую за гарні лекції Максиму Лукінюк та Назару Гапію. Величезне дякую усім організаторам тренінгу за цінну інформацію та натхнення творити позитивні зміни у своїй громаді».

У подальшому експерти та координатори проєкту «Центр розвитку громадської активності» в областях працюватимуть з територіальними громадами над запровадженням нових та удосконаленням діючих інструментів участі.

Захід реалізовувала громадська організація  Освітньо-аналітичний центр розвитку громад в рамках проєкту Центр розвитку громадської активності за підтримки European Endowment For Democracy.

 

Вы можете оставить комментарий, или Трекбэк с вашего сайта.

Оставить комментарий