влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Подорож — єдина річ, купуючи яку, стаєш багатшим!

Усім привіт)

Обіцяла написати про свої подорожі за кордон. Отож, рубрику «Про наші подорожі!» офіційно відкрито!

Картинки по запросу планування подорожиПерша стаття буде загальною, присвячена плануванню, багажу, корисним програмам, сайтам, тощо. Ну, що…Погнали…

Перша моя поїздка в Європу була на конференцію у Вільнюс. Тоді ще не було безвізу. Тому ми з чоловіком робили собі литовський шенген. Візу дали на пів року і ми хотіли використати її по макимуму, тому розрахували свої вихідні так, щоб охопити чим більше країн і не потратити при цьому багато грошей. Це була шаленого темпу поїздка)

Але почнемо спочатку… Для початку ми зайшли на сайт http://bus.com.ua/ обрали табло київського автовокзалу, та подивилися ціні і наявні квитки до Вільнюса зрозуміли, що доїхати на пряму з Києва дорожче, ніж спочатку з Києва до Мінська, а звідти до Вільнюса. Так і вирішили подивимось Мінськ ще й зекономимо кошти на дорозі)

Кожне місто має сайт свого центрального автовокзалу, де можна подивитися онлайн вартість, наявність квитків, час та напрямок. Ми знайшли сайт автобусів Вільнюса обрали там мову, якою було зручно користуватися сайтом, там же подивилися автобуси до Риги. Дивилися також потяги та електрички, але автобуси були дешевші по ціні. Також перечитали безліч статей та публікацій про визначні пам’ятки кожного міста, туристичні маршрути за день, що можна подивитися. Завантажили карти з туристичними маршрутами, та карти з відміченими пам’ятками архітектури. Вже потім для наступних подорожей ми відкрили для себе програму офлайн карт, яку скачали на телефон безкоштовно в Плей Маркеті. Називається вона Редіго https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.sup.redigo&hl=ru

Завдяки цій програмі навіть, якщо ви заблудитесь і у вас не буде доступу до інтернету, щоб спрацювала геолокація, то офлайн карта з усіма вулицями вас врятує, тому що на кожному будинку є нумерація з назвою вулиці, яку можна знайти на карті.

Далі ми читали публікації таких самих туристів, як і ми, про те де можна поїсти та який супермаркет, чи магазин є найбільш приємливий по цінам. Так ми приблизно порахували скільки грошей нам потрібно витратити на харчування. Скажу, що найдешевше харчуватися купляючи продукти в супермаркеті, чи на ринках, також це може бути столова. Розраховуватися можна карткою це один із найзручніших способів, якщо ти ще не встиг поміняти валюту. З обмінниками будьте обережні. Не в усіх країнах обмін є вигідним для вас. Ми міняли певну суму грошей в Україні на необхідну нам валюту. Це була невелика сума, але хоча б елементарно, щоб оплатити похід у туалет чи поїздку громадським транспортом. Картинки по запросу карточка і налічниеКоли ми підрахували гроші, скачали карти, спланували маршрут прорахували у гуглі за скільки часу ми пройдемо його пішки, та яка вартість громадського транспорту. І чи взагалі потрібен він нам. Що ми зможемо охопити за день пішої ходи, а куди варто під’їхати. Подивилися прогноз погоди на ці дати, аби зрозуміти який одяг брати з собою. З приводу речей, то ми давно купили собі брезентові рюкзаки фірми Голдбі ( у мене 5-ть років ніяких нарікань, надійний). https://prom.ua/Brezentovyj-ryukzak-gold-be.html

Ми з чоловіком беремо кожен по рюкзаку самого найнеобхіднішого. Завжди первіряйте чи не забули ви покласти свій закордонний паспорт, страховку, ваучер та інші важливі документи, картки та готівку!

Картинки по запросу вещі поездкаНеодноразово спостерігала за тим, коли люди, які їдуть уперше беруть з собою багато непотрібу, чемодани зі свій зріст, особливо влітку. Таке враження, що їдуть не на кілька днів, а на постійне проживання)  Це все зайвий, непотрібний вантаж, який на оборотному шляху стане удвічі більшим, адже всі купують до дому смаколики та подарунки. Вам навряд чи в літаку, автобусі, чи потязі знадобляться плойки, фени, банні рушники 5-ть пар туфлів на підборах, 10-ть плать, тощо) Одяг потрібно брати максимально зручний і не забувати, що якщо там передають + 20, то це не 100% так і буде. Не факт, що ввечері не піде дощ і не буде холодного вітру, тому теплий одяг також завжди має бути із вами. Взуття також має бути зручним, бо це найголовніше. І не новим, а перевіреним, бо натрете мозолі новими туфлями чи ботинками, і ніякі закордонні  красоти не будуть вам милі. Якщо ви будете їхати своєю машиною чи автобусним туром, то це звичайно плюс, адже речі завжди можна залишити в салоні. Для автобусу не буде зайвим купити дорожню подушку і я завжди беру з собою ще невеликий пледик, бо ввечері буває прохолодно.

Картинки по запросу лекарстваТакож варто брати із собою найнеобхідніші ліки: бо за кордоном вони коштують дорожче і не завжди вам продадуть без рецепту. Я беру завжди по одній пластинці: біле вугілля, панкреатин форте, но-шпа чи спазмалгон, парацетамол, лоперамід, цитрамон, лоратадин, септефріл, краплі для носу. Але якщо є якісь хронічні захворювання (проблеми з тиском чи болі в серці, чи бронхіальна астма,) то потрібно обов’язково брати з собою потрібні ліки. Також я беру вологі серветки( вони зараз є і для зняття макіяжу, інтимні, антибактеріальні та які хоч), антисептик, сухий шампунь( порада для тих, у кого швидко жирніє волосся, і для спекотної пори теж підійде).

Павербанк з хорошим зарядом батереї, це також найголовніше, щоб у найпотрібніший момент,коли ви схочете сфотографуватися на пам’ять у вас була завжди під рукою зарядка!

Ну і з приводу транспорту та проживання.

Найдевшевше провести ніч у автобусі чи потязі, але тілу теж потрібен душ та відпочинок.

Готелі та хостели, їх можна забронювати на сайті  https://www.booking.com/

Є й інші сайти, але я зазвичай користуюсь саме цим.

До речі, при ранньому бронюванні є дуже великі скидки, інколи це 50-70% менше зарашніх цін.

З приводу того чим подорожувати автобусом, літаком потягом тощо.

Почнемо з літака.  

Картинки по запросу літакЦе швидко, може бути дешево, якщо це лоукост ось посилання, де можна шукати дешеві авіаквитки. http://lowcostavia.com.ua/aviakvytky-kyiv-viden-vid-23-euro-u-dva-boky/

 

Мінуси: довгі перевірки в аеропортах, може ,,закладати вуха,, після зліту та посадки, але не надовго, не переживайте ну і зазвичай це дорожче по ціні, за усі інші види транспорту.

Потяг ÐšÐ°Ñ€Ñ‚инки по запросу потяг

+ можна лягти, є туалет, можна підзарядити телефон.

Мінуси: звук чух-чух, не завжди щастить із сусідами, їде полями, лісами мало, що побачиш з вікна ну і за кордоном це не завжди дешево, але у них дешеві електрички, як у нас дорогі хюндаї.

Автобус ÐšÐ°Ñ€Ñ‚инки по запросу автобусДля мене найкраще, по сумі найдешевше, якщо це Еколайнс https://ecolines.net/ru/ru чи Евролайнс https://www.eurolines.lt/ru/ це взагалі шик: чай, кава, туалет, інтернет, зарядка все є і дуже комфортно їхати. Але дорожче звичайних автобусів в рази. Хоча теж можна потрапити на великі скидки) Автобус це завжди гарні краєвиди з вікна, швидко по часу. Дороги в Європі не як у нас, тому можна спати спокійно, а не прокидатися від кожної ями на дорозі.

Мінуси: довгі переїзди переносити важко таке враження, що твоє тіло, як побите; багатьох укачує в автобусі( варто запастися протиблювотними ліками, метиклопрамід, наприклад, але завжди читайте інструкцію до будь-якого препарату, можливо саме вам його не можна, а лікар чи фармацевт про це не знатимуть!).  Також коли подорожуєте автобусом, рекомендую дорожню подушку класти під копчик, тоді буде легше для поясниці, і виходьте, коли автобус зупиняється ( навіть, якщо вам не потрібно у туалет чи перекусити) і трохи походіть, так краще для ніг та тіла.

Також людям у яких є варикоз на ногах я рекомендую компресійні панчіхи, або еластичне бинтування ніг, бо тривалі поїздки у автобусах та літаках можуть бути дуже небезпечними для вас. Старайтесь навіть у дорозі робити зарядку для ніг, щоб не було застою крові у ногах. ÐšÐ°Ñ€Ñ‚инки по запросу варикоз ногі картінка На останок скажу, що найкраще їхати автобусним туром, адже тоді ти не думаєш про проходження кордону, бронювання готелю, страховку, де залишити речі, тощо, про це все дбає твоє тур-агенство. І по ціні це найвигідніше. Єдине, я не люблю групові екскурсії, які пропонують екскурсоводи, для мене це трата часу і ходьба за стадом) Краще ходити самому і нікуди не поспішати, та переживати, що поки ти робив фото, то відстав від групи та загубився) Але якщо у вас географичний кретинізм, то тоді ходіть хвостиком за екскурсоводом, і не втрачайте свою групу з поля зору, бо у нас були випадки, коли люди платили шалені гроші за екскурсію, губилися і в паніці шукали свою групу.

Ми їздили автобусними турами від Адріатик Тревел https://www.adriatic-travel.com.ua/

та від Диліжанс http://dt.lviv.ua/.

Ще можна скачати собі на телефон розмовник тієї країни, у яку їдеш. Він допомогав мені в Будапешті, Парижі та Єгипті. Але зазвичай англійської та російської( для країн пострадянського союзу найчастіше) вистачає.

І пам’ятайте: «Людину роблять щасливою три речі: любов, цікава робота і можливість подорожувати «І. Бунін

Картинки по запросу подорож

У наступних статтях я розвовім про кожне місто та країну окремо. Це було в загальному. Далі буде цікавіше)

 

З любов’ю, ваша Мирослава Дворніцька.

Вы можете оставить комментарий, или Трекбэк с вашего сайта.

Оставить комментарий