влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Оголошується конкурс мікрогрантів для підтримки ініціатив на користь збереження шкіл у малих громадах Сходу України

СЦГІ. зображення

Східноукраїнський центр громадських ініціатив запрошує команди громадських активістів та представників шкіл, заклади яких знаходяться під загрозою ліквідації, з малих громад Луганської, Донецької та Харківської областей до участі в конкурсі мікрогрантів «Підтримка громадських ініціатив на користь збереження шкіл у малих громадах». Фінансова підтримка надається на втілення громадських ініціатив, спрямованих на збереження освітніх послуг та громадського впливу на прийняття владних рішень щодо майбутнього школи.

Визначення основних понять
Адвокасі
 – метод та процес впливу на людей, які приймають рішення, та на громадську думку щодо проблемних питань. Воно спрямоване на мобілізацію громадських дій для досягнення змін у суспільстві.
Кампанія – ряд послідовних заходів, які здійснюються для мобілізації громадської підтримки або іншого впливу на прийняття політичних рішень задля досягнення певної суспільно важливої мети. Види: лобіювання, робота із ЗМІ, кампанія з написання листів та громадські демонстрації.
Владне рішення щодо подальшого функціонування загальноосвітнього навчального закладу може бути:

  • припинення діяльності;
  • реорганізація із пониженням ступеня;
  • реорганізація шляхом приєднання до іншого закладу;
  • реорганізація із підвищення ступеня;
  • зміна форми організації навчально-виховного процесу (перетворенню шкіл в навчально-виховні комплекси, відкриття груп короткочасного перебування дітей дошкільного віку);
  • відкриття нових освітніх послуг тощо.

Умови конкурсу. Заявки приймаються від представників малих громад, школи яких знаходяться під загрозою ліквідації. Максимальний розмір фінансової підтримки на втілення однієї ініціативи становить: 10 000 грн. У рамках конкурсу СЦГІ має намір підтримати щонайменше 6 кращих ініціатив з трьох обраних областей України. Загальний бюджет конкурсу складає 60 000 гривень.
Учасники конкурсу:

  • ініціативні групи громадян, до складу яких входять вчителі та представники місцевої громади;
  • представники шкіл у співпраці із місцевими громадськими організаціями.

Пріоритет надаватиметься проектам, які спрямовані на:

  • розробку та впровадження моделі громадських дій із захисту чи збереження освітніх послуг у своїй громаді, що носитиме інноваційний характер;
  • розвиток громадської активності, мобілізацію та залучення до реалізації проекту жителів територіальної громади;
  • здійснення громадського контролю за дотриманням прав, які порушуються під час процесу прийняття рішення та його виконання щодо припинення діяльності загальноосвітнього навчального закладу;
  • реалізації кампаній зі збору інформації стосовно функціонування власного освітнього закладу, сприяють формуванню навиків складання інформаційних запитів;
  • запровадять нові форми співпраці з представниками органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади для впливу на їх рішення стосовно школи;
  • забезпечать активне висвітлення ініціативи по збереженню освітніх послуг у ЗМІ, зокрема проведення підсумкової прес-конференції;
  • матимуть довготривалі результати для громади.

Заходи, які мають бути обов’язковими у проектній пропозиції:

  • організація одноденного методичного тренінгу для команди проекту на початку його реалізації (з метою доопрацювання за допомогою фахівців СЦГІ моделі дій із захисту та збереження освітніх послуг у власній громаді та планування її впровадження).
  • організація підсумкової прес-конференції (спільний захід із іншими грантоодержувачами даного конкурсу області в обласному центрі).

Термін реалізації ініціативи – до 3-х місяців.

Початок реалізації ініціативи варто планувати з 1 січня 2013 року.

Надіслані на конкурс заявки будуть оцінені Конкурсною комісією, що складатиметься з освітян та експертів громадськості, обізнаних у питаннях адвокаційних кампаній, правозахисту, розвитку малих громад та освітньої сфери.

Критерії, які братимуться до уваги при оцінюванні заявок конкурсною комісією:
1. Відповідність цілям і завданням проекту, вимогам конкурсу.
2. Актуальність питання ліквідації школи для громади.
3. Наявність комплексу дій, які привнесуть практичні змін зміни у стані школи.
4. Спроможність команди проекту реалізувати ініціативу
5. Реалістичність виконання ініціативи.
6. Життєздатність та соціальна ефективність пропонованої моделі громадських дій із захисту та збереження освітніх послуг у своїй громаді.
7. Ефективність запропонованого бюджету ініціативи. Переваги будуть мати партнерські проекти/ініціативи, які містять обґрунтований бюджет з власним внеском (фінансовим або нефінансовим) організації, громади чи школи не менш 10% від загального бюджету проекту/ініціативи.

Конкурсом не будуть підтримані ініціативи:

  • від окремих приватних осіб, політичних та релігійних організацій;
  •  що передбачають закупівлю матеріалів для ремонту школи чи будівельних робіт на її території;
  •  що передбачають проведення лише освітніх та навчальних заходів;
  •  що включають заробітну плату виконавців;
  •  що носять комерційний чи благодійний характер.

Конкурсні заявки приймаються до 17:00 30 листопада 2012 року включно:
на поштову адресу СЦГІ (91005, м.Луганськ, 30-й квартал, 2/14) – дата подання визначається за поштовим штемпелем та
на електронну адресу проекту «Разом до збереження та розвитку освітніх послуг в малих громадах»lawforschool@gmail.com (із зазначенням теми листа «Конкурс мікрогрантів»)

Оголошення результатів розгляду заявок – до 15 грудня 2012 року на веб-сайті Східноукраїнського центру громадських ініціатив у розділі проекту «Конкурс мікрогрантів» http://totalaction.org.ua/content/konkurs-mikrohrantiv. Також учасники конкурсу будуть повідомлені про результати у письмовому вигляді електронною або звичайною поштою.

Для активу громади/ініціативних груп/громадських організацій-переможців конкурсу з боку СЦГІ заплановано проведення методичних семінарів з планування та реалізації адвокасі-ініціатив, а також експертне супровід під час реалізації ініціатив (юридична, методична, інформаційна підтримка, експертні консультації).

Увага!
Зацікавленим командам з малих громад, які бажають взяти участь у конкурсі, слід подати конкурсну заявку, підготовлену згідно аплікаційної форми (подається нижче).
При підготовці проектної заявки радимо користуватися посібником «Як зберегти школу у власній громаді: керівництво до дії», який доступний за посиланням http://totalaction.org.ua/content/stvorjujemo-posibnyk-zberihajemo-shkoly

Контакти
Вадима Сабінін, менеджера проекту «Разом до збереження та розвитку освітніх послуг в малих громадах», тел. 0642 49 13 74, 099 04 34 024, lawforschool@gmail.com.
Оксана Дрєпіна, керівниця проекту «Разом до збереження та розвитку освітніх послуг в малих громадах». тел. 050 923 41 17, lawforschool@gmail.com.

www.totalaction.org.ua

Вы можете оставить комментарий, или Трекбэк с вашего сайта.

Оставить комментарий