влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

9 КВІТНЯ У СТАРОБІЛЬСЬКУ ВІДКРИЮТЬ ВИСТАВКУ «ЗНИЩЕННЯ ПОЛЬСЬКИХ ЕЛІТ. КАТИНЬ-АКЦІЯ АБ»

Документи і фотоматеріали з польських, британських, німецьких та радянських архівів розповідають про долі польських громадян — жертв двох тоталітарних режимів. Інститут національної пам’яті Польщі спільно із Українським інститутом національної пам’яті, Генеральне консульство Республіки Польща у Харкові та ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» запрошують відвідати виставку «Знищення польських еліт. Катинь-Акція АБ».

 

Субота, 9 квітня, 13:00
У приміщенні ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка»
Адреса: м. Старобільськ, площа Гоголя, 1

 

Створення виставки приурочене до 75-х роковин Катинського злочину.  Сталінська версія комунізму та гітлерівський нацизм у своїх злочинах доводять граничну подібність між собою. І поляки, і українці у повній мірі відчули їх злочинну природу. Обидва тоталітарних режими розпочинали досягнення своїх цілей із винищення найбільш інтелектуально обдарованих, а тому – самодостатніх та не схильних до конформізму представників підкорених народів.

 

Навесні 1940 року співробітники НКВД СРСР за прямим наказом Сталіна, Берії та за схваленням Політбюро ЦК ВКП(б) знищили близько 22 тисяч польських громадян – поляків, українців, євреїв, німців та представників інших національностей, що населяли тоді Польську Республіку. У історію це увійшло як «Катинський злочин», за першою знахідкою місця поховань жертв масових розстрілів у Катині, що неподалік Смоленську.

 

У Харкові з цього числа розстріляли 4302 особи – бранців Старобільського табору та в’язниць з територій міжвоєнної Польщі, які були окуповані СРСР у вересні 1939 року. Нацисти на окупованих територіях також розпочали масштабні дії, метою яких було обезголовлення польської нації – так звана Акція АБ. Ця акція відбувалася одночасно із подіями Катинського злочину у СРСР і у подібний спосіб. Сталінська версія комунізму та гітлерівський нацизм у своїх злочинах доводять граничну подібність між собою.

 

Виставку підготував Інститут національної пам’яті Польщі. Українська версія постала у співпраці із Українським інститутом національної пам’яті.

 

Співорганізаторами виставки у Старобільську є Генеральне консульство Республіки Польща у Харкові та ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка».

 

Відкриття виставки відбудеться за участі ректора ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» професора Сергія Савченка, Генерального Консула Республіки Польща у Харкові Януша Яблонського, радника Голови Українського інституту національної пам’яті Олександра Зінченка. Очікується участь керівників Луганської області та Старобільського району.

Прес-служба
Українського інституту національної пам’яті
Вы можете оставить комментарий, или Трекбэк с вашего сайта.

Оставить комментарий