влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

В Луганську дефіцит бюджету на фінансування освіти досяг критичної межі

Центром політичних студій та аналітики за сприяння NED “Національного фонду підтримки демократії” продовжує реалізуватися проект щодо використання методики громадського аналізу видаткової частини обласного бюджету, спрямованого на фінансування освітньої галузі в двох регіонах – Луганському та Херсонському. В рамках проекту “Бюджетна прозорість місцевої освіти” громадські аудитори відслідковують процес формування бюджетних запитів, їх врахування при формуванні проекту бюджету, доведення інформації про виділення субвенцій до органів місцевого самоврядування нижчого рівня, розгляд та прийняття проекту бюджету обласною радою, взяття та виконання бюджетних зобов’язань та інші складові бюджетного процесу з метою виявлення порушень та визначення причин недофінансування потреб в галузі освіти на місцях.

Як виявилося, одна з причин недофінансування галузі освіти виникає на етапі затвердження бюджетних запитів. Під час інтерв’ю з Іриною Андрух – депутатом Луганської обласної ради, членом постійної комісії з питань освіти, науки, культури, молоді та спорту, директором СЗШ №5 м. Луганськ, громадському аудитору Олексію Бритюку вдалося з’ясувати, що спочатку бюджетні запити на освітні потреби скорочуються на рівні Головного фінансового управління Луганської ОДА. Оскільки, чиновники цього управління погоджують обсяги бюджетних запитів із реальними обсягами наповнення бюджету, відсутня можливість задовольнити їх в повному обсязі. Незважаючи на те, що реальна ситуація з дефіцитом бюджетних коштів постійно доводиться до відома народних депутатів України, які мають право ініціативи внесення змін до Закону України “Про державний бюджет”, до Кабінету Міністрів України – ситуація в Луганську виявилася критичною. Як передає УНІАН, в Луганському регіоні не вистачає коштів на виплату заробітних плат вчителям. В той час, як за результатами попереднього моніторингу, який здійснювався Центром політичних студій та аналітики, до вересня вчителям були виплачені в повному обсязі відпускні та заробітні плати. За словами Голови бюджетної комісії міської ради Володимира Медяника, забезпечення виплат по “захищеним” статтям бюджету вдалося досягти в результаті жорсткої економії витрат на забезпечення інших потреб. Окрім того, розподіл субвенцій з державного бюджету був здійснений нерівномірно в межах України, в результаті чого, дефіцит бюджетних коштів на виплату заробітних плат в Луганську досяг 10 млн 800 тис. грн. Субвенція, яку було виділено з обласного бюджету, покриває лише 13% від необхідної суми.

Як повідомляє в своєму інтерв’ю пані Ірина, складна ситуація з фінансуванням освіти існує й в інших регіонах України: “Ми були нещодавно в Західній Україні, на жаль, ситуація з фінансуванням там теж залишає бажати кращого”. На запитання, чи страждає від цього якість освіти, як директор школи, Ірина Андрух відповіла толерантно, що не все залежить виключно від фінансування. Багато що залежить й від вчителя. Однак, матеріально-технічне оснащення, починаючи від інтерактивних дошок, закінчуючи доступом до Всесвітньої мережі Інтернет, залежить від фінансового забезпечення освітньої галузі.

Тема бюджетної політики в регіонах України була й залишається болючою й актуальною та потребує постійного контролю зі сторони громадськості. Лише спільними зусиллями можливо привернути увагу влади до поточних проблем в регіонах.

 www.cpsa.org

Вы можете оставить комментарий, или Трекбэк с вашего сайта.

Оставить комментарий