влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Громадськість вимагає не виносити на голосування законопроект № 2450

9 квітня 2012 р. активісти кількох громадських рухів організували під стінами будівлі комітетів Верховної Ради акцію протесту з вимогою не виносити на розгляд Верховної Ради скандальний законопроект № 2450 “Про порядок організації і проведення мирних заходів”, який в проекті розкладу засідань Верховної Ради призначений на 12 квітня 2012 р. В цей час там проходила Погоджувальна рада, яка формувала порядок денний парламенту на тиждень.

Учасники акції провели театралізоване дійство, під час якого закували себе у колодки, символізуючи втрату права на протест, на дію, на свободу слова в разі погодження нинішнього проекту закону.

Законопроект № 2450 був зареєстрований у Верховній Раді ще у 2008 році Кабінетом Міністрів Юлії Тимошенко і проголосований у першому читанні 3 червня 2009 р. І весь цей час правозахисники та громадськість вели боротьбу проти численних його репресивних норм, які суттєво звужували право громадян на мирний протест і розширювали можливості влади перешкоджати цьому конституційному праву.

Особливої гостроти ця боротьба набула влітку 2010 року, коли вже нова влада вирішила винести законопроект № 2450 на друге читання. Тоді країною прокотилася хвиля вуличних акцій протесту, і проект відклали, щоб далі доопрацьовувати.

В процесі доопрацювання законопроект дещо покращився, однак у ньому залишаються норми, які дають владі можливість обмежувати мирні зібрання. Зокрема –  вимога повідомляти владу про захід не менше, ніж за 4 дні до його проведення. Цим, по суті, встановлюється “дозвільний” порядок проведення мирних заходів всупереч визначеному Конституцією України “повідомчому”. Бо чотирьох днів, як свідчить українська дійсність, достатньо, щоб “ручний” суд під будь-яким приводом і навіть без нього заборонив людям збиратися. Законопроект також фактично унеможливлює проведення спонтанного мирного заходу (стихійний протест і т. п.), занадто регламентує обов’язки відповідального за проведення мирного заходу, даючи додаткові можливості притягти його до відповідальності за дії сторонніх осіб чи просто провокаторів. Також громадськість не влаштовує, що законопроект написаний з точки зору органів державної влади (насамперед Міністерства внутрішніх справ) і більше акцентує увагу на регламентації дій учасників мирних зібрань, а не з точки зору забезпечення цими органами (в т. ч. й МВС) права громадян на мирні зібрання.

Антидемократична практика застосування “дозвільного” порядку проведення мітингів вже діє, зокрема, в Росії, Казахстані та Білорусі. І громадськість сповнена рішучості не допустити цього в Україні. А тому погрожує проведенням більш масштабних, всеукраїнських, акцій протесту.

Також учасники сьогоднішньої акції висловили здивування тим фактом, що нинішня влада, різко критикуючи політику уряду Юлії Тимошенко, наполегливо проштовхує розроблений саме її Кабінетом Міністрів законопроект, коли вже за часів президентства Віктора Януковича Комісією зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права при Президентові України за участі громадськості та правозахисників було розроблено новий законопроект, який значно краще забезпечує право громадян на мирні зібрання і який вже отримав позитивний висновок Венеціанської комісії.

Активісти вважають, що пояснити таку позицію влади можна лише нещирістю. Оскільки, попри всю критику колишньої влади і запевнення громадян України в демократичному характері нинішньої влади, ця нинішня влада чудово користується репресивними “здобутками” влади колишньої, а з громадськістю просто проводить лукаві ігри, нібито залучаючи її до розробки законопроектів, які насправді ніхто не збирається втілювати в життя.

Контактні телефони: 0661365984 (Катерина), 0636026694 (Михайло)

Вы можете оставить комментарий, или Трекбэк с вашего сайта.

Оставить комментарий