влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Нетолерантність і дискримінація у сфері освіти становлять загрозу соціальній стабільності і безпеці у суспільстві

 

На цьому наголосила Представник Уповноваженого  з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина, виступаючи  під час круглого столу, присвяченого обговоренню результатів виконання проголошеного Україною пріоритетним завданням головування в ОБСЄ, а саме: освіти молоді в сфері прав людини на принципах толерантності і недискримінації як в Україні, так і в регіоні ОБСЄ.

«Оскільки нетолерантність і дискримінація зазвичай є результатом упереджень, стереотипів та недостатності знань про різноманіття проявів людської індивідуальності, саме освіта має відігравати значну роль у зміні дискримінаційних ставлень та усталенні взаємоповаги та взаєморозуміння», – зауважила Представник Уповноваженого.

«Звичайно, там, де міноритарні групи нечисельні або малопомітні, працівники сфери освіти можуть ніколи не зустрітися з проявами дискримінації та нетолерантного ставлення до них, а відтак не бачать нагальності в обговоренні питань нетолерантності. Однак саме в таких ситуаціях представники міноритарних груп почуваються найбільш ізольовано та незахищено, а представники більшості – набувають та посилюють свої стереотипи. Більш того, якщо немає належного висвітлення та обговорення проблем нетолерантного та дискримінаційного ставлення, воно вкорінюється, і школярі та студенти входять у доросле життя з необґрунтованими упередженнями щодо інших та неадекватним розумінням суспільного розмаїття», – зазначила Аксана Філіпішина.

Обом цим аспектам Уповноважений з прав людини, за словами Аксани Філіпішиної, приділяє неабияку увагу в рамках своєї діяльності загалом та у сфері запобігання та протидії дискримінації, зокрема.

Учасники круглого столу обговорили основні завдання освіти без дискримінації, зумовлені новими викликами щодо дотримання принципу рівності в регіоні ОБСЕ. Українські та міжнародні експерти поділилися успішними практиками роботи з різними соціальними групами, зокрема, людьми з інвалідністю, національними меншинами, ЛГБТ-спільнотою, жінками, людьми похилого віку та іншими. Були розглянуті приклади ефективних просвітницьких кампаній в різних країнах для подолання стереотипів у суспільстві.

Круглий стіл організувалиЦентр Громадянських СвободНідерландський Гельсінський Комітет,Коаліція з протидії дискримінації в Україні за сприяння СекретаріатуУповноваженого Верховної Ради України з прав людини та за підтримки програми «Верховенство права» МФ «Відродження».

У круглому столі прийняли участь представники Луганщини голва ГО «ФЕРУМ» Іван Жеведь та редактор Аналітик-центру «IQ» Олександр Ніконоров»

Вы можете оставить комментарий, или Трекбэк с вашего сайта.

Оставить комментарий