Попри відсутність економічного обґрунтування, свиняче сало зросте у ціні завдяки передсвятковому ажіотажу. Про це сказала аграрний аналітик Марія Колеснік.
За словами експерта, за тиждень-два до початку святкування Нового року будь-яка сільськогосподарська продукція на ринках подорожчає.
«Традиційно так склалось, що перед святами м’ясні вироби та м’ясо, качка, індичка дорожчають. І не тому, що їх не буде після свят, а тому, що саме перед святами усі хочуть придбати щось на ринках, а не в магазинах», — зазначила Марія Колеснік.
Марія Колеснік сказала, що орієнтовно сало подорожчає на 10-20% і не більше, хоча навіть для такого зростання ціни наразі економічного обґрунтування немає і не буде, якщо ситуація на валютному ринку буде стабільною, — інформує iPress.ua.
«Виробництвом сала в Україні займаються переважно або невеликі фермери, або населення. Великі виробники, як правило, вирощують м’ясні породи свиней. Тому і переробники експортують сало, їм краще завести цей продукт з інших країн, аби не ходити до дрібних постачальників», — додала експерт.