влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Як журналістів вчили люструвати та чи потрібні нам такі зміни у Конституцію?!

29-30 січня 2016 року в Києві, рамках проекту «Люстрація очима ЗМІ та громадськості» відбувся тренінг для журналістів «Українська Феміда. іЛюстрація». Ініціатором даного заходу виступили Українська Правнича Фундація та судова група Реанімаційного пакету реформ організовує дводенний тренінг для журналістів та громадських активістів.

Протягом двох днів експерти РПР,розповили про  усі тонкості Конституційної реформи в рамках судочинства, розтлумачили Закон «Про очищення влади» та виразили свою позицію з багатьох важливих речей що відбуваються у нас в країні . Так голова організації «Громадський люстраційний комітет» Олександра  Дрік зробили підсумок,  здобутків громадськості  на шляху до очищення влади від корупціонерів старого режиму, а саме :

-          Розробити  Закон «Про очищення влади»

-          Змусити парламент проголосувати за нього

-          Зупинити спробу скасування цього Закону через Венеціанську комісію

-          Не дозволити Закон через КС

-          Забезпечити контроль за виконанням

-          Розробити громадський реєстр осіб що підлягають люстрації.

 

Усього, підлягають люстраційній перевірки  біля 700 держслужбовців.

Але також Олександра Дрік наголосила, на перепонах до виконання цього закону.

Вона зазначила, що: -» за півтора роки не люстрували жодного суддю. А Президент є головним саботажником люстрації».

Що ж стосується змін в Конституцію, то експерт РПР Еліна Шишкіна, відмітила великі прогалини та недосконалість багатьох пунктів Судової реформи.

З нею  також погоджуються  інші експерти судової реформи РПР Роман Куйбіда та Михайло Жернаков, але наголошують що , навіть беручі до уваги багато недосконалих  Змін до Конституції, це все одно, це великий крок уперед, в порівнянні з минулим законом.

«Зміни до Конституції далекі від ідеалу, але це шанс запустити повноцінну судову реформу. Інакше — подальше скочування у прірву. Успіх залежить від єднання довкола трьох завдань — оновлення суддівського корпусу, подолання корупції і реальна незалежність судді. Головні вороги — лебідь, щука і рак в політикумі» — зазначив Роман Куйбида.

«Якщо це не зробити зараз,можливо ми не зробимо це ніколи» — констатував Михайло Жернаков.

Щож,тепер доля змін  у руках Верховної ради. Нагадаємо що вчора Конституційний суд схвалив зміни у Конституції.

Законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, автоматичну відставку судді в разі не проходження переатестації, також значно збільшується прозорість в підборі суддівських кадрів і значно підвищується відповідальність суддів за винесення неправосудних рішень.

26 січня президент України Петро Порошенко вніс доопрацьований варіант законопроекту, який залишає за парламентом право висловлювати недовіру генеральному прокуророві і відправляти його у відставку. У попередній версії документа, схваленої КС, парламент цього права позбавлявся.

28 січня Верховна Рада направила до Конституційного суду України конституційне звернення для оцінки відповідності Основного закону законопроект про внесення змін до Основного закону в частині правосуддя (№3524).

Після отримання висновку КС парламент попередньо схвалює законопроект (перше читання) мінімум 226 голосами. Остаточно закон про внесення змін до Конституції України приймається на наступній сесії конституційною більшістю голосів (не менше 300).

Іван Орлов

Вы можете оставить комментарий, или Трекбэк с вашего сайта.

Оставить комментарий