влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

«Мала приватизація – вигідні інвестиції»

Приватизація має стати головною  рушійною силою розвитку України та одним з основним завдань держави й кожного регіону, зокрема у питаннях залучення інвестицій і побудови соціально відповідального бізнесу. 

04 березня об 11:00 у Регіональному відділенні ФДМУ по місту Києву відбувся прес-сніданок на тему «Мала приватизація – вигідні інвестиції». 

Спікерами заходу стали в.о. начальника Регіонального відділення ФДМУ по місту Києву – Яна Матієва, заступник начальника – Катерина Баришева, провідний експерт та проектний менеджер ДП «Прозоро.Продажі» –  Владислав Уривський.

Говорили про важливість та ефективність приватизації, про доступність та зрозумілість аукціонних процесів в сиcтемі ProZorro.Продажі. Організатори наголосили, що мета приватизації – перетворення непродуктивних активів на продуктивні. Україна з усіх країн світу володіє найбільшою кількістю непрофільних державних підприємств (у 2020 році їх налічувалося 3733): по-перше, це не є функцією держави, по-друге, розгалуженість органів управління (більше 70) та контроль над ними є обтяжливим і потребує неабияких ресурсів й часу. Більше половини таких підприємств збиткові або у стані ліквідації, а отже витрачати кошти платників податків на утримування неліквіду – є неправильним. Такі об’єкти потрібно «оживляти» – шукати інвестора, який готовий інвестувати в національну економіку та українців, створювати нові робочі місця, налагоджувати виробництво і сферу послуг тут у нас, на українських територіях.

Серед позитивних наслідків приватизації в.о.начальника Регіонального відділення Яна Матієва виокремила наступні:

  • залучення інвестицій, що поліпшує соціально-економічний стан регіону;
  • залучення додаткових надходжень до бюджету як від продажу, так і, в подальшому, від податкових надходжень від бізнесу. (На кожну гривню, яка витрачається на підготовку до приватизації, держбюджет отримує 71 гривню прямих надходжень, без урахування ефекту від створення робочих місць і наступних інвестицій в приватизовані активи);
  • покращення показників роботи підприємств та/або якості користування майном через пошук ефективного власника;
  • модернізація виробництва або перепрофілювання об’єктів та створення нових робочих місць. (На кожну витрачену гривню під час приватизаційного аукціону новим власником вкладається додатково 4-6 грн в модернізацію активу та створення нових робочих місць);
  • боротьба з корупцією, що є розповсюдженим явищем на державних підприємствах та при управлінні державним майном.

«Ми працюємо над тим, щоб за допомогою прозорих аукціонів передати державні активи в приватний сектор і знайти дійсно гідних та ефективних власників. Після того, як підписано договір купівлі-продажу того чи іншого об’єкту ми не полишаємо його і власника сам на сам, а ще рік, іноді довше, супроводжуємо об’єкт та чітко дбаємо про те, щоб умови договору виконувалися новим власником майна», – зазначає пані Яна.

Заступниця начальника Катерина Баришева, зазначила, що 2020 рік як для Фонду в цілому, так і для Регіонального відділення був непростим, проте процеси приватизації тривали й не зупинялися. Зокрема, Регіональним  відділенням ФДМУ по м.Києву від малої приватизації було перераховано у держскарбницю майже 300 млн грн. без ПДВ, що в цілому складає одну третину всіх надходжень від малої приватизації по Україні. «2021 рік обіцяє бути ще більш щедрим на поповнення держбюджету надходженнями від приватизації», – акцентує увагу пані Катерина. Також додає: «Цього року Фонд  поставив за мету амбітний показник — залучити до держбюджету 12 млрд грн., з них 3, 7 млрд грн від приватизації. Регіональні відділення не стоять осторонь – планка дійсно висока. Працюємо!»

На сьогоднішній день інвестиційне «меню» РВ ФДМУ по місту Києву налічує  62 найрізноманітніші об’єкти малої приватизації у майже всіх районах міста (найбільше активів маємо у Печерському, Голосіївському, Шевченківському районах столиці). Майно дуже різне, з різною історією, масштабами, перспективами. Це і єдині майнові комплекси (33), і окреме майно (18), об’єкти незавершеного будівництва (5), пакети акцій державних акціонерних товариств (5) та об’єкт соціально-культурного призначення (1).

 

Під час заходу відбулася презентація 7 об’єктів малої приватизації. Серед низки столичних лотів, заплановних до приватизації вже найближчим часом відбудуться наступні аукціони:

Лот №1. 10 березня 2021 року має відбутися онлайн-аукціон з приватизації легкового автомобіля Infiniti FX35 (2003 рік випуску). Стартова ціна:  227 773,58 грн.

Лот №2. 11 березня на аукціоні із зниженням стартової ціни пропонується до придбання об’єкт незавершеного будівництва – лабораторно-експериментальний корпус за адресою: м. Київ, вул. Алма-Атинська, 8. Стартова ціна: 9 318,600 тис.грн.

Лот №3. 17 березня відбудеться онлайн-аукціон з продажу легкового автомобіля марки Skoda, модель Octavia, 2002 року випуску. Стартова ціна об’єкта: 9 000 грн

Лот №4. 18 березня відбудеться онлайн-аукціон із зниженням стартової ціни Єдиного майнового комплексу державного підприємства «Центр-Сервіс». У самому серці столиці: м. Київ, вул. Інститутська, 16. Стартова ціна об’єкта: 14 446 000,00 грн.

Лот №5. Об`єкт незавершеного будівництва – спецгараж на 50 автомобілів за адресою: м.Київ , вул. Охтирська, 5-17. Стартова ціна: 1 405 870,00  грн. Дата аукціону: 22 березня 2021 року.

Лот №6. Готується до приватизації Єдиний майновий комплекс державного підприємства «Державний резервний насіннєвий фонд України», майно знаходиться за адресою: м.Київ, вул. Ямська, 32. Вартість активів – 118 430 000 грн. Наразі здійснюються заходи щодо реєстрації нерухомого майна. Об’єкт планується виставити на аукціон  у ІІ кварталі  2021 року.

Лот №7. Готується до приватизації Єдиний майновий комплекс державного підприємства «Електронмаш»,  м. Київ, вул. Кільцева дорога, 4.

Наразі відбувається інвентаризація ЄМК та проводиться реєстрація нерухомого майна. Об’єкт планується виставити на аукціон  у ІІ кварталі  2021 року.

Ознайомитися з повним переліком об’єктів, які плануються до приватизації у Києві можна на сайті https://privatization.gov.ua.

У І кварталі Регіональне відділення вже має три успішні аукціони з приватизації будівель, які розташовані поруч зі станцією метро Либідська у Києві та об’єкта незавершеного будівництва по вулиці Волинська, 66-а на загальну суму понад 200 млн. грн. 

В ході прес-сніданку було обговорено прості та прозорі кроки участі в аукціонах. Провідний експерт та проектний менеджер ДП «Прозоро.Продажі»  Владислав Уривський акцентував увагу учасників заходу на тому, що «ознайомитися з всіма об’єктами держави, що пропонуються для продажу можливо на сайті privatization.gov.ua в розділі «Мала приватизація», на сайті ProZorro.Продажі або на сайті будь-якого з майданчиків, що підключений до системи ProZorro.Продажі. Комплекс цих ресурсів – це як «онлайн супермаркет» державного майна, що значно покращує зручність пошуку бажаних об’єктів для купівлі. І таким чином держава створює достатню конкуренцію комерційному майну та комерційним пошуковим сервісам», – запевнив пан Владислав.

Спікерами було озвучено 5 кроків, які необхідно здійснити, щоб стати власником державного майна: 

1) обрати об’єкт;

2) зареєструватися на аукціон і подати заяву на участь;

3) взяти участь в онлайн-аукціоні і перемогти;

4) пройти кваліфікацію;

5) укласти договір купівлі-продажу (підписати договір, оплатити вартість активу).

«Прозорі правила гри – це те, про що українці мріяли вже довгий час, і саме онлайн аукціони стали інструментом прозорої процедури продажу державного майна. «Всі бачать все» – це принцип аукціонів в ProZorro.Продажі. На онлайн аукціонах кожний бачить всі ставки, які пропонуються учасниками. А після проведення аукціону інформація про всіх учасників розкривається», – зазначив пан Владислав.

Вы можете оставить комментарий, или Трекбэк с вашего сайта.

Оставить комментарий